Людмилу Вончук разом з дочкою евакуювали з міста Мирноград Донецької області.

"Я очікувала, що дорога буде важка, тому що дитина непроста, з особливими потребами, але дорога більш-менш нормальна, лікар підтримував і в день, і вночі. Комфортно максимально виїхали, обладнання є, все, допомога фізична і навіть підтримка словом. Наш місцевий реабілітаційний центр нам повідомив про таку можливість. Ми намагалися виїжджати своїми силами, але коли немає такої можливості, ну побули на орендованій квартирі й повернулися додому. Зараз у нас почастішали обстріли, вже дійсно небезпечно", — розповіла Людмила Вончук.
Волонтери евакуювали на Закарпаття дві сім’ї з дітьми з інвалідністю. Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Водій евакуаційної машини Зураб розповів: "Ми евакуйовуємо людей з прифронтових населених пунктів за підтримки гуманітарної місії "Проліска". Наша компанія називається "МЕДВАК". Дорога була важка, тому що дуже довго, 1500 кілометрів. Привезли ми людей з міста Мирноград Донецької області. Екіпаж був три людини в нашому автомобілі — це був медик і два водії, тому що дорога дуже далека".

Іншим автомобілем евакуювали сім’ю із Дніпропетровської області. Мама дитини від коментарів відмовилася. Евакуйованих поселили в Тячівське відділення обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. Це перші люди, які житимуть тут.

"Ми надаємо послуги діткам з інвалідністю від 5 до 18 років. Наразі в Тячівському відділенні можемо прийняти 13 людей. Ремонт у нас був наприкінці 2023 року. Безплатні послуги нашим Тячівським відділенням будуть надаватися діткам, які будуть тут проживати, безкоштовно. Приміщення тут відремонтували та облаштували меблями з побутовою технікою ще наприкінці 2023 року за рахунок міжнародних гуманітарних організацій ЗОА з Нідерландів та "Людина у Скруті" зі Словаччини", — розповіла завідувачка Тячівського відділення центру комплексної реабілітації Віталія Пущинська.
Волонтери евакуювали на Закарпаття дві сім’ї з дітьми з інвалідністю. Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Евакуацію цих сімей організували волонтери гуманітарної місії "Проліска".

"Ми отримали заявку від людей. Заявки надходять на гарячу лінію, де вони обробляються, відразу виконується процес евакуації. Уся допомога, яка надається, вона безкоштовна. Проєкт реалізується за підтримки Гуманітарного фонду для України та Агентством з координації гуманітарних питань ООН. Гуманітарна місія "Проліска" евакуює людей з прифронтових, прикордонних та деокупованих територій. З початку повномасштабного вторгнення ми евакуювали вже понад 27 500 людей, з яких понад 700 — це немобільні, важко хворі, вагітні, поранені люди, які евакуюються спеціальним транспортом у супроводі медичних працівників", — розповів координатор проєкту евакуації гуманітарної місії "Проліска" Семен Махлін.
За матеріалами Суспільного